“Dualı Gömlekler” İşkodra’ da

Yazıcı-dostu sürüm

 

İşkodra Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen “Dualı Gömlekler” sergi açılışında Hattat Dr. Mehmet Vanlıoğlu, Müzehhibe Ayşe Vanlıoğlu ve 13 kişilik çalışma grubu tarafından hazırlanan birbirinden değerli 30 eser sanatseverlerle buluştu.

Açış konuşmasını yapan Enstitü Koordinatörü Zafer Kıyıcı dualı gömleklerin Tokyo ve Köln'ün ardından İşkodra’daki sanatseverlerle buluşturmanın sevincini anlatırken Türk tezyini sanatlarının birçok örneğinin görüldüğü eserlerin görsel bir şölen niteliğinde olduğunu dile getirerek Tezhip sanatçısı Ayşe Vanlıoğlu ve Hat sanatçısı Dr. Mehmet Vanlıoğlu’na teşekkürlerini sundu.

Türkiye Cumhuriyeri Tiran Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Metin Bulut konuşmasında: “Sanat bir kültürün geçmişini ve gelenekleri günümüze ve geleceğe taşıyan en önemli etkenlerdendir. Bu serginin İşkodra’da açılması Türkiye-Arnavutluk ilişkilerinin kültür alanında da etkin olduğunu gösterir.” şeklinde ifade etti.

“Dualı Gömlekler” projesinin mimarlarından Hattat Dr. Mehmet Vanlıoğlu sergideki eserlerin sınıflandırması, eserlerde uygulanan sanat dalları, kullanılan teknikler ve çalışmalar hakkında genel bilgilendirmenin ardından “Muhteşem Ecdadımızı, fikr-i cemil, yâd-ı cemil maksat ve bir kültür hizmeti gayesiyle ele aldık. Ben size şahdamarınızdan daha yakınım. Âyeti Celîlesinin bir tecellisi olarak gömleklerde, Allah’ın azametini ve gücünü üstlerinde hissederek tavır ve davranışlarını düzenleyen, Osmanlı Padişahlarının, komutanlarının ve yiğitlerinin, yedi asırlık tarih sayfasındaki his, davranış ve ruh yapısına ilgi çekmek istedik.” şeklinde konuşmasını tamamladı.

“Dualı Gömlekler” sergisinin açılışı Türkiye Cumhuriyeti Tiran Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Metin Bulut, İşkodra Vali Yardımcısı Felek Kasemi, İşkodra Belediye Başkanı Voltan Ademi, İşkodra Sanat Galerisi Müdürü Fatmir Juka, İşkodra “Luigj Gurakuqi” Üniversitesi Dış İlişkiler Sorumlusu Erard Çurçija, eğitim görevlileri, sanatçıların ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti.

Yoğun ilgi ve beğeni toplayan sergi ziyareti süresinde Anton Kaftalli’nin kemanıyla canlandırdığı Osmanlı padişahlarının besteleri büyüleyici bir atmosfer oluşturdu.

Sergi, sanatçılara teşekkür plaketi ve üst düzey katılımcılara dualı gömlek hediye takdimi ardından ikramlar ile son buldu.

Diğer Etkinlikler

UNESCO tarafından  “Yunus Emre’nin Vefatının 700. Yıl Dönümü”  2021 UNESCO Anma ve Kutlama Yıl...

İşkodra Yunus Emre Enstitüsü tarafından Türkiye Cumhuriyeti Tiran Büyükelçiliği himayelerinde 18 Mart Şehitleri Anma...