40 Yıllık Hatırı Olan Türk Kahvesinin Öyküsü

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye Cumhuriyeti Edirne Valiliği, Türkiye Cumhuriyeti Tiran Büyükelçiliği ve İşkodra Yunus Emre Enstitüsü iş birliği ile "40 Yıllık Hatırın Hikâyesi: Türk Kahvesi" etkinliği yoğun bir katılımla gerçekleşti. 

Programa, Türkiye Cumhuriyeti Edirne Valisi Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp,  Türkiye Cumhuriyeti Tiran Büyükelçiliği İkinci Katibi Orhan Ayraç, İşkodra Valiliği Genel Sekreteri Felek Kasemi, İşkodra Belediye Başkanı Voltana Ademi, İşkodra Belediyesi Meclis Başkanı Xhemal Bushati, İşkodra Luigj Gurakuqi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Adem Bekteshi, İşkodra Müftüsü Muhamed Sytari, İstanbul Derneği Başkanı Ridvan Seferaj, Ekonomi Fakültesi Dekanı Prof.Ast.Dr. Blerta Dragusha, Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Ast.Dr. Mimoza Priku, Fen Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Suzana Golemi,  İşkodra Sanat Galerisi Müdürü Fatmir Juka, okul müdürleri, akademisyenler, öğretmenler, öğrenciler ve İşkodra halkı katıldı. 

Türk kahve kültürünü tanıtan video gösterimi ile başlayan program, İşkodra Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Zafer Kıyıcı'nın açış konuşmasıyla devam etti. Kıyıcı, konuşmasında kırk yıllık hatırın hikâyesinden ve Türk Kahvesinin zengin bir kültürel temele dayanıyor olması dolayısıyla 2013 yılında UNESCO tarafından “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi” ne dâhil edilmiş olduğundan söz etti. 

Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Edirne Valisi Ekrem Canalp konuşmasında, Arnavutluk-Türkiye ilişkilerinin uzun yıllara dayandığını, iki ülkenin kardeş ülke olduğunu, Osmanlı zamanında disiplinli ve çalışkan oldukları için önemli konumlarda Arnavutların yer aldığını belirtti.

İşkodra Belediye Başkanı Voltana Ademi, Arnavutluk ve Türkiye’nin ortak geleneğe, ortak tatlara, ortak davranışlara sahip olduğunu, bu ortak unsurların iki ülkeyi yakınlaştırdığını söyledi. 

Program, “Türkiye ve Kahve Kültürü” konulu sergi açılışı ve ardından katılımcıların gelenekleri ve ikramı ile bir kültür olan Türk kahvesini tatmaları ile son buldu.