Tarihe Işık Tutan Bir Kültürel Zenginlik: Posta Pulları İşkodra’da

Yazıcı-dostu sürüm

2019 yılında, 09 Ekim Çarşamba gününün Dünya Posta Günü olması vesilesiyle 10 Ekim 2019 tarihinde İşkodra Yunus Emre Enstitüsü tarafından “Tarihe Işık Tutan Kültürel Zenginliğimiz Posta Pulları" sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

Enstitü ile arasında yapılan iş birliği protokolü ile PTT AŞ. tarafından hazırlanarak İşkodra'ya gönderilen ve İşkodra Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde düzenlenen ve Türjkiye'nin kültürel zenginliği yansıtan unsurlardan biri olan posta pulları sergisine; akademisyenler, okul temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler, kurum ve kuruluş temsilcileri, medya mensupları ve İşkodra halkı katılım gösterdi.

Bu muhteşem sergiyi hazırlayıp İşkodra halkı ile buluşturdukları için PTT AŞ. Genel Müdürlüğüne teşekkür ederek açış konuşmasına başlayan İşkodra Yunus Emre Enstitü Müdürü Zafer Kıyıcı  9 Ekim Dünya Posta Günü hakkında bilgiler paylaştı. Kıyıcı’nın konuşmalarında “9 Ekim Dünya Posta Günü ülkemizde düzenli olarak farklı etkinlikler ile kutlanmaktadır. Türkiye’de ilk posta teşkilatı 1840 tarihinde Postahane-i Amire olarak açılmış, 1913 yılında ise adı Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü olmuştur. 2013 yılında yapılan özelleştirme ile adı Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketine dönüştürülmüştür. Posta pullarının kullanımı ise 1860’lı yıllara dayanmaktadır. Ülkemiz posta pulları açısından çok zengin bir kültüre sahiptir. Ülkemizin kültürel zenginliğini gösteren şekilde özel olarak hazırlanmış posta pullarımızı bugün birlikte göreceğiz.” ifadeleri yer aldı.

Sergide 1960’dan günümüze kadar olan 228 posta pulu yer aldı.  Geleneksel Türk evleri, şifalı bitkiler, tarihi eserler, Türk karikatür sanatı, Türk mutfağı, Türk kadın başlıkları ve kıyafetleri, saltanat kayıkları ve Türk kültürünü yansıtan birbirinden kıymetli posta pulları İşkodra halkı ile buluşturuldu.

Beğeni toplayan seride Yunus Emre Enstitüsünün kuruluşunun 10. yılı olması vesilesiyle, PTT A.Ş. iş birliği ile hazırlanan “Hatıra Pulu” da yer aldı.

Üzerinde Yunus Emre Enstitüsünün kuruluşunun 10. Yılına özel hazırlanan “Hatıra Pulu”nun yer aldığı pastanın kesilmesi ve geleneksel Türk içeceklerinden Türk çayı ve limonata ikramı ile program sona erdi.