Resim Sanatı Söyleşisi

Yazıcı-dostu sürüm

04 Ekim 2019 tarihinde İşkodra Yunus Emre Enstitüsü tarafından “Resim Sanatı Söyleşisi” programı gerçekleştirildi.

İşkodra Yunus Emre Enstitüsü Konferans Salonunda gerçekleştirilen faaliyete, Yabancı Diller Fakültesi Dekanı Prof. As. Dr. Alma Hafizi, Ekonomi Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. As. Dr. Albana Boriçi, Ekonomi Fakültesi İşlteme Bölüm Başkanı Prof. As. Dr. Ardita Boriçi, Güzel Sanatlar Bölümü Başkanı Rubin Mandija, 28 Nentori Lisesi, Hamdi Bushati Lisesi, Oso Kuka Lisesi ve Jordan Misja Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri, akademisyenler, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler, kurum ve kuruluş temsilcileri, sanatseverler ve İşkodra halkı katılım gösterdi.

Boya ve duygunun bir bütün hali ile en güzel dışavurumu olan resim sanatı söyleşisinde İşkodra Luigj Gurakuqi Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. As. Dr. İkbale Kalaja tarafından “Sanatların icrasında temel unsur gözlemlemektir.” konusu ele alındı.

Açış konuşmalarına “Resim sanatı denilince İşkodra’nın ilk akla gelen ustalarından Prof. As. Dr. İkbale Kalaja’nın söyleşi programımıza hepiniz hoş geldiniz” diyerek tüm davetlileri selamlayarak başlayan İşkodra Yunus Emre Enstitü Müdürü Zafer Kıyıcı, söyleşiyi gerçekleştiren İkbale Kalaja’ya şükranlarını dile getirdi. Ayrıca yakın zamanda aramızdan ayrılan ve kendisine Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından İstanbul Kültür Gönüllüsü kartı sunulan Edita Muça’yı anmaktan ve onun sanat çalışmalarını sergilemekten kıvanç duyduklarını belirtti.

Luigj Gurakuqi Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. As. Dr. İkbale Kalaja konuşmalarında “İşkodra Luigj Gurakuqi Üniversitesinde sanat öğretim görevlisi olarak yaklaşık 30 yıllık deneyim süresince bir Sanat Fakültesi değil bir Eğitim Fakültesine gelen öğrencilerin sanat hakkında deneyimlerinin veya yeteneklerinin olmaması neticesinde onların: “Elim yok, resim yapmayı bilmiyorum” demesi ile karşılaştım. Bu ifade doğru olsaydı fiziksel olarak elleri olmayan ama ayakları, ağzı ya da her neyse şaheser yaratan, dünya tarihinin tanımış olduğu o örnekler olmazdı. Sanat ‘elim var yani el becerim var’ demekle başlamıyor. Sanat hissetmek ve izlemekle başlar. Gözlemlemek önemli. İnsan sanat icrasında sadece gözlemlemeyi öğrenmekle bile sanat yapabiliyor.” diyerek sanatların ortak özelliği olan gözlem duygusunun önemini vurguladı.

Kapanış konuşmalarını yapan İşkodra Luigj Gurakuqi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. As. Dr. Sayın Miriam Dibra konuşmalarında merhum Edita Muça’dan bahsederek “İşkodra gibi kültür ve sanat tarihinin olduğu bir şehirde doğması ve gençliğini dünya kültürü merkezi olan İstanbul gibi bir şehirde yaşaması Edita’da her zaman kültürlerde yeni arayışların mevcut olduğunu uyandırmıştı. İstanbul’da ebru sanatı ile tanıştı ve bu sanat Edita’daki yaratma sevgisini, güzellik sevgisini daha fazla arttırdı. Edita, sanatını insan hayatını değiştirmesindeki gücüne inanıyordu bunu da hayatının en zor anlarında değerlendirerek ruhundan bize çok eser bıraktı; asil ve hayata sevgi dolu olan bir ruhtan bahseden dokunulabilir şeyler bıraktı. Hipokrat’ın dediği gibi: Eserlerinde yaşayan asla ölmez çünkü sanat ebedidir hayat ise kısa.” ifadelerini kullandı.

Programda İşkodra Yunus Emre Enstitü Müdürü Zafer Kıyıcı, İşkodra Luigj Gurakuqi Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. As. Dr. İkbale Kalaja teşekkür belgesi takdim etti.

Yoğun ilgiyle takip edilen program; geçtiğimiz yıllarda hayatını kaybeden Edita Muça’nın sanatsal çalışmalarının yer aldığı sergi ve ikramlarla devam etti. Sergide yer alan yapıtlar konuklardan büyük beğeni topladı.

Sergi Salonunda Edita Muça anısına bir hatıra defterine de yer verilerek arzu eden konuklar tarafından hatıralar kaleme alındı.