İşkodra'dan Edirne'ye Akademik Köprü

Yazıcı-dostu sürüm

17-26 Haziran 2019 tarihleri arasında, İşkodra Yunus Emre Enstitüsü, T.C. Edirne Valiliği, T.C. Trakya Üniversitesi, İşkodra Luigj Gurakuqi Üniversitesi iş birliği ile “İşkodra’dan Edirne’ye Akademik Köprü” programı gerçekleştirildi.

İşkodra Luigj Gurakuqi Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencilerinden oluşan 55 kişilik ekip akademik etkileşim kapsamında, yoğun bir staj ve eğitim programına tabii tutuldu.

İşkodra Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Zafer Kıyıcı’nın eşlik ettiği programda; Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlker Alp ve Fakültenin Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Soner Hunkan katılımıyla tanışma toplantısı gerçekleştirildi.

Edirne Valisi Ekrem Canalp, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na yapılan teşekkür ziyaretlerinin ardından başlayan program kapsamında “Yakınçağ Osmanlı-Arnavut ilişkileri” ve “Atatürk-Millî Mücade” konulu seminerler düzenlendi.

Sultan 2. Beyazıt Külliyesi, Sağlık Müzesi, panoramik şehir turu, Selimiye Camii, El Yazmaları Kütüphanesi, Türk İslam Eserleri Müzesi, Edirne Kent Müzesi, Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, “Aziz Georg” Bulgar Klisesi, Edirne Büyük Sinagogu, Tunca ve Meriç Köprüsü, Edirne Tarihî Protokol Evi, Bedesten Çarşısı, Eski Camii ve aynı zamanda Edirne’nin İpsala ilçesine bağlı İbriktepe beldesinde doğan Arnavutluk’un ilk başbakanı Fan Stilian Noli’nin büstü gezileri ile öğrenciler Edirne’yi yakından tanıma fırsatı elde ettiler.

Ayrıca Edirne’nin Keşan ilçesi Gökçetepe’deki Tabiat Parkında farklı spor dalları ile kültürel ve eğlenceli aktiviteler ile Edirne’nin tarihî çarşılarında alışveriş, İstanbul’da tarihî, turistik alanlara, çarşılara geziler ve boğaz turu gerçekleştirildi.

Yoğun bir programın ardından gerçekleşen veda ziyaretinde Vali Canalp, öğrencilerle bir süre sohbet ederek: “Ümit ediyorum ki Edirne ve Türkiye’den memnun ayrılıyorsunuz. Bir gün tekrar Türkiye’ye gelmenizi umuyorum.” dedi.

Öğrencilerden Fatma Dema etkinlik sayesinde Türkiye ve Türkleri yakından tanıma fırsatı yakaladığını söyledi. Türkiye’ye hayran kaldığını ifade eden Dema: “Kendimi ülkemde gibi hissettim çünkü aynı kültüre sahibiz. Programın gerçekleşmesinde katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu. Saimir Hyseni de Edirne’ye ilk kez geldiğini, Türk kültürünü yakından tanıma fırsatı yakaladığı için mutlu olduğunu kaydetti.

Öğrenci ve öğretim üyelerinin İşkodra’ya dönüş gününde duygu dolu anlar yaşandı.