İşkodra’da “Gidenin Ardından: Kalan Hatıralar” Ebru Sergisi

Yazıcı-dostu sürüm

İşkodra Yunus Emre Enstitüsü tarafından “Gidenin Ardından: Kalan Hatıralar” Ebru Sergisinin açılışı 23 Eylül Cumartesi günü gerçekleştirildi.

Serginin açılışı Arnavutluk Dışişleri Bakan Yardımcısı Temsilcisi, T.C. Tiran Büyükelçiliği Müsteşarı’nın yanı sıra çok sayıda diplomat, Sanatçı Edita Muça’nın ailesi, yakınları ve yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Konuşmacılar, Edita Muça’nın çalışkan, enerjik, arkadaş canlısı, sevecen ve başarılı olduğunu ve vefatından dolayı duydukları üzüntüyü dile getirdiler. Özellikle Edita Muça’nın İstanbul için yazmış olduğu şiir, konukları oldukça etkiledi. Konuşmaların ardından konuklar sergi salonunda bulunan anı defterine duygularını aktardılar.

Sanatçının doğum tarihi olan 23 Eylül’de açılışı gerçekleştirilen sergide, sanatçıya ait 23 adet ebru çalışması yer aldı.

Sergi, hem Türkiye-Arnavutluk arasındaki dostluğun pekişmesi ve kültürel ilişkilerine katkı sağlaması hem de UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan Türk Ebru Sanatının tanıtımına katkı sağlaması açısından önem arz ediyor. Sergi, 23 Ekim 2017 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Edita Muça kimdir?

Sanatçı Edita Muça, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’ni burslu olarak kazandı. Türkiye’de bulunduğu yıllarda ebru sanatına ilgi duymuş ve 2011 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu ebru kursuna katılarak bu sanatı yakından tanıma şansını elde etmişti. Aldığı kurs sonrasında 2012 yılında düzenlenen ebru kurslarında bir süre gönüllü stajyer olarak çalıştı. 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti Kültür ve Tanıtım Görevliliğini üstlendiği sırada Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Ömür boyu İstanbullu kalmanız dileğiyle.” notuyla sanatçıya bir Gönüllülük Kartı takdim edilmişti. Çok sayıda eseri bulunan Edita Muça, eserlerinin sergileneceği günün hayaliyle yaşamış fakat bu hayalini gerçekleştiremeden, 2017’de 27 yaşında vefat etmiştir.