Çanakkale Şehitleri ve Mehmet Akif Ersoy İşkodra'da Anıldı.

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük’ün himayelerinde İşkodra Yunus Emre Enstitüsü tarafından “18 Mart Çanakkale Zaferi, Şehitleri Anma; İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Töreni” konulu program, İşkodra Müdafii Hasan Rıza Paşa Anıtına çelenk bırakılmasıyla başladı.

Programa Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, İşkodra Valisi Çesk Millja, Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Tiran Askeri Ataşesi Albey Şakir Cumhur Somer, Diyanet işleri Başkanlığı Tiran Müşaviri Bekir Yanılmaz, Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Tiran Koordinatörü Necip Özay Özütok, ALSAR Vakfı Müdürü Sajmar Rusheku, İşkodra Luigj Gurakuqi Üniversitesi Ekonomi fakültesi dekanı Blerta Dragusha, İşkodra Müftüsü Muhammed Sytari, İşkodra Eğitim Müdürü Kadri Ymeraj, ülkedeki Türk ve yerel kurum ve kuruluşlerın temsilcileri, araştırmacılar, öğretim görevlileri, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Büyükelçi Yörük, İşkodra Migeni Tiyatrosu’nda devam eden programda yaptığı konuşmada, Balkanlar’ın en özel ve kadim kentlerinden birisi olan İşkodra’da, 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi’mizin 104. Yıl dönümü vesilesiyle şehitlerimizin aziz hatırasını anmak üzere toplanmış bulunuyoruz. “Aziz milletimiz ve muzaffer ordumuz tarih boyunca vatan müdafaası uğruna, Balkan ve Çanakkale Savaşları’nda, Aden’de, Medine’de, Kanal’da, Sarıkamış’ta, Bağdat’ta dönemin emperyalist emellerine karşı kahramanca mücadele etmiştir.” şeklinde konuştu.

İşkodra Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Zafer Kıyıcı yaptığı konuşmada, “Bugün burada bir kez daha Türk’ün ulusal savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin 104. yıl dönümü kutlamanın ve mukaddes vatanımız için canlarını seve seve feda eden şehitlerimizin Şehitler Günü’nü idrak etmenin onurunu ve gururunu yaşamaktayız.” İfadelerini kullandı.

Program kapsamında, Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi, şehitlerin mektupları okundu. İşkodra Hacı Şeyh Şamia öğrencileri tarafından Mehmet Akif Ersoy’un Safahat adlı eserinden düzenlenen “İnsan” konulu piyes sergilendi ve Çanakkale Türküsü seslendirildi.

Program, Çanakkale Savaşı ve İstiklal Marşı’nın şairi Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ile ilgili fotoğraf ve belgelerin gösterildiği sergi ziyareti ile sona erdi.