"Akademi Rumeli-5" Projesi Gerçekleştirildi

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Edirne Valiliği himayelerinde, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı (YTB), İşkodra Yunus Emre Enstitüsü ortaklığıyla Arnavutluk’un ilk kez katıldığı Rumeli Akademisi Eğitim ve Kültür Derneğince düzenlenen “Akademi Rumeli-5” projesinin kapanış programı düzenlendi.

Akademi Rumeli Projesi, edebiyattan görsel sanatlara, tiyatrodan sinemaya, kültürden medya iletişimine, gastronomiden müziğe çeşitli atölyelerde Balkanlardaki 168 gencin, alanında uzman yazar, yönetmen ve sanatçının katılımıyla 26 Temmuz 2019 günü düzenlenen kapanış töreniyle sona erdi. Edirne Halk Eğitim Merkezi Mimar Kemaleddin Çok Amaçlı Salonu’nda düzenlenen törende Edirne Valisi Ekrem Canalp, Belediye Başkanı Yardımcısı Yaver Tetik ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal marşıyla başlayan törende öğrencilerin 5 gün boyunca Akademi Rumeli'deki çalışmalarının yer aldığı video gösterimi yapıldı. 11 ülkeden gelen öğrenci temsilcileriyle atölyelerde ders veren hocaların sahneye gelerek düşüncelerini paylaştığı törende Vali Ekrem Canalp de kapanış konuşmasını yaptı. Proje kapsamında eğitim gören öğrencilerin aynı zamanda birlik olmayı herkese öğrettiğini söyleyen Canalp, "Zannetmeyin ki burada geçen 5 gün boyunca sadece öğrendiniz. Evet, öğrendiniz ama aynı zamanda bizlere öğrettiniz de. En başta ve çarpıcı olarak öğrettiğiniz şey de şudur; hepimizin aslında bir olduğunu, bir bütün olduğunu ve hepimizin bir bütünün parçası olduğunu öğrettiniz bize. Sizler, bizler, hepimiz aslında büyük bir ağacın yapraklarıyız, dallarıyız, gövdesiyiz ve kökleriyiz. Sizlerin bize hissettirdiğiniz en büyük duygu da bu oldu. Bence Akademi Rumeli'nin de en büyük kazancı da buradadır. Büyük bir ağaç olan Türk milletine, herkese bu duyguyu yaşatıyor ve bu duyguyu sizlerle beraber yaşıyoruz ve inşallah bundan sonraki yıllarda da bu duyguyu yaşamaya ve yaşatmaya hepimiz beraberce devam edeceğiz" diye konuştu.

Vali Canalp, konuşmasının ardından katılımcı temsilcilerine ve eğitmenlere teşekkür belgesi verdi. Her gün iki ülkenin kültür gecesi düzenlediği projede son gün Arnavutluk ve Bulgaristan sahne aldı. Arnavutluk’un yöresel kıyafetleri ve müziği eşliğinde oynanan Pogonishte, Kukes ve Tropoja oyunları büyük bir beğeniyle izlendi. Kapanış programı, Emre Çam yönetimindeki Rumeli Orkestrası'nın konseriyle bitti.

Kapanış programından sonraki günde katılımcılar için kahramanlıklarla dolu tarihimizin en önemli zafer destanlarından birinin yazıldığı Çanakkale'ye kültür gezisi düzenlendi. Çanakkale Şehitleri Anıtı, 57'inci Alay Şehitliği ve Seyit Onbaşı Anıtı‘nı ziyaret eden gençler destanların yazıldığı tarihe tanık oldu. Özellikle Çanakkale Şehitliği’ni gezerken mezar taşlarında kendi ülkelerine ait şehir ve şehit isimlerini gören katılımcılar duygu dolu anlar yaşadı.

“Akademi Rumeli-5” projesinin son gününde Edirne’nin Keşan ilçesinde bulunan Gökçetepe Tabiat Parkı’nda bir günlük kamp yapıldı. Kamp boyunca doğa yürüyüşü, zipline, yüzme gibi sportif faaliyetler yaparak gönüllerince eğlenen gençler, yapılan etkinliklerle tanışma ve kaynaşma fırsatı da buldu.

Türkiye, Arnavutluk, Yunanistan, Bulgaristan, Kırım, Ukrayna, Gagauz Yeri, Kosova, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Bosna Hersek, Romanya olmak üzere 12 ülkeden 168 genci Edirne’de buluşturan “Akademi Rumeli” projesi, farklı kültür, din, dil ve ırktan gençlere Türkçelerini Türkiye’de geliştirme, Türkiye’yi, tarihini, kültürünü, insanını tanıma, alanında uzman sanatçılarla gerçekleşen atölye çalışmaları ile gençlerin kişisel vizyonlarının gelişmesine katkı sağladı.

Balkan toplumlarının birbirlerini tanımalarına da olanak sağlayan ve 10 gün süren programın ardından gençler, Türk kültürüne dair biriktirdikleri eşsiz hatıralarla birlikte birer gönüllü Türkiye elçisi olarak Türkiye’ye veda etti.