15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Programı

Yazıcı-dostu sürüm

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma programı Arnavutluk'un kuzeyindeki İşkodra şehrinde protokolün ve İşkodra halkının yoğun katılımıyla gerçekleşti.

Program, T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, T.C. Tiran Büyükelçiliği himayelerinde, T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı, 15 Temmuz Derneği, Anadolu Ajansı iş birliği ile 15 Temmuz 2019 tarihinde düzenlenen etkinlikte Hasan Rıza Paşa Anıtında çelenk töreni,  Migjeni Tiyatrosunda anma programı ve Parruce Camiinde Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi.

Arnavutluk’taki tek Türk anıtı olan ve İşkodra müdafisi adına dikilen “Hasan Rıza Paşa” anıtında çelenk töreni gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve iki ülkenin millî marşlarının okunmasının ardından T.C. Tiran Büyükelçiliği ile birlikte diğer kurum ve kuruluşlarca anıta çelenk bırakıldı.

İşkodra Migjeni Tiyatrosunda gerçekleşen anma programı, saygı duruşu ve iki ülkenin millî marşları ile başladı. 15 Temmuz şehitleri için Kuran-ı Kerim Tilaveti ve sela İstanbul Eyüp Sultan Camii Baş İmam Hatibi Metin Çakar tarafından okundu.

İşkodra Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Zafer Kıyıcı etkinlikte yaptığı konuşmasında, “Türkiye’den İşkodra’ya gelen ‘Ayaksız yaşanır ama vatansız yaşanmaz.’ diyen 15 Temmuz Demokrasi  Gazimiz Sayın Sabri Gündüz’e, İstanbul Eyüp Sultan Camiinden mübarek kitabımız Kuran-ı Kerim’i en güzel şekilde seslendiren değerli hocamız Metin Çakar’a, ülkemizin yegane gazetecilerinden hain darbe gecesi tanığı Sayın Samet Doğan’a teşriflerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.” dedi.

T.C. Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük de, “Mesele vatanın müdafaası olunca, tıpkı 1915’te Çanakkale’de, 1922’de Dumlupınar’da olduğu gibi, Türk halkı coşkun bir sel olup, ellerinde bayrakları ve yüreklerinde vatan aşkıyla sokaklara, caddelere, meydanlara akmıştır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla hain teröristleri ezip geçmiştir.” şeklinde konuştu.

Büyükelçi Yörük, demokrasi için sokaklara dökülen ve FETÖ mensubu hain teröristlerle çarpışan yüzlerce insanın şehit olduğu o gecenin Türk halkının hafızasından hiçbir zaman silinmeyeceğini ifade etti.

Konuşmaların ardından T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının hazırladığı filmlerin gösterimi gerçekleştirildi. Savaş Muhabiri Samet Doğan, “Normal şekilde başlayan 15 Temmuz günü en yakın arkadaşlarımdan birini kaybettiğim bir geceye dönüştü.  Ancak her şeye rağmen milletimizin iradesi galip geldi. Savaş bölgelerinde çalıştım. 15 Temmuz gecesi İstanbul’da şehrin içinde bu görüntüleri yaşamış oldum.’’ diye  ifade etti.

15 Temmuz Gazisi Sabri Gündüz de, “15 aylık bebeğimi beşiğinde öpüp vedalaşarak vatan savunmasına gittim. 47 ameliyat geçirerek ayağımın kesilmesiyle gazilik unvanına kavuştum. Ayaksız yaşanır ama vatansız yaşanmaz! Şimdi olsa bu halde yine giderim.” diyerek, Arnavut halkının FETÖ’ye karşı dikkatli olunması gerektiği konusunda uyardı.

Açılışı Migjeni Tiyatrosunda gerçekleştirilen Anadolu Ajansının hazırlamış olduğu “15 Temmuz Demokrasi Zaferi” fotoğraflarından oluşan sergi, 16-31 Temmuz 2019 tarihlerinde İşkodra Yunus Emre Enstitüsünde ziyarete açık olacak.