Mehmet Akif Ersoy İşkodra’da Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Tiran Büyükelçiliğimiz himayelerinde düzenlenen programla İşkodra Yunus Emre Enstitüsünde anıldı.

Programa, T.C. Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, İşkodra “Luigj Gurakuqi” Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Bekteshi, İşkodra İstanbul Derneği Başkanı Ridvan Seferaj, İşkodra “Luig Gurakuqi” Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alma Hafizi, İşkodra Müftülüğü temsilcileri, akademisyenler, öğretmenler, öğrenciler katıldı.

Büyükelçi Murat Ahmet Yörük konuşmasında; “Mehmet Akif’i tanımak, Türkiye’yi ve Türk toplumunu tanımak ve anlamak demektir. Mehmet Akif, sadece Türkiye ve Türklere ait bir aydın, bir edebiyatçı, bir siyasetçi; bir akademisyen değildir. Arnavut kökenli ve Balkanlarda yaşamış ve hizmet etmiş olması dolayısıyla, gönül coğrafyamıza ait bir şahsiyettir. Türk-Arnavut kardeşliğinin, bağlarının, ortak kültürümüzün şahsında harmanlandığı, kıymetli bir düşünce ve eylem adamıdır” dedi.

Enstitü Müdürü Zafer Kıyıcı, “Kahramanlık destanımız, heybetli kimliğimiz, yurtseverlik ve özgürlük aşkımız olan İstiklal Marşımızı yazan ve milletimizin sinesinden çıkarak acılarını, umutlarını, kararlılığını gösteren Mehmet Akif Ersoy’dur. Kendisinin Arnavut olduğunu “Halkın Sesleri” şiirinde “Bunu benden duyunuz, ben ki, evet, Arnavut’um. Başka bir şey diyemem..” şeklinde dile getirmiştir.” İfadelerini kullandı.

İşkodra Luigj Gurakugi (Üniversitesinden) Prof. Dr. Bajram Xhafa ise “Doğumunun 145. Yılında Mehmet Akif Ersoy” konulu bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında; “Mehmet Akif’i, Arnavutluk’un siyasal açılışı olan 90’lı yıllardan sonra tanıdım. İstiklal Marşı’nın yazarı olduğunu öğrendiğimde çok gururlandım ve onur duydum. Mehmet Akif Ersoy hakkında konuşma fırsatı verdiği için İşkodra Yunus Emre Enstitüsüne çok teşekkür ederim” dedi.

Konuşmaların ardından program, ”Mehmet Akif Ersoy” sergisinin açılışı ile devam etti. Davetliler tarafından büyük beğeni toplayan sergi, 31 Aralık 2018 tarihine kadar İşkodra Yunus Emre Enstitüsünde ziyarete açık olacaktır.