"Kilimlerin Ortak Dili" Sergisi İşkodra'da Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Binlerce yıllık kilim motiflerinden oluşan Kilimlerin Ortak Dili Sergisi, 8 Aralık 2018 tarihinde İşkodra Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenen programla açıldı.

Türk-Arnavut kültürünün kilim sanatında da benzer olduğunu, geleneğin ve kullanılan motiflerin korunmasını ve çalışmaların sanatsal yönünün unutulmamasını hedefleyen sergide 22 adet büyük kilim, 20 adet yolluk, 20 adet çanta ve 10 adet masaüstü için kilim sergilendi. Kilimlerde; Akrep, Sarya’ nın Gülü (Eli belinde), Koçboynuzu, Kurtağzı, Küpe, Çengel, El, Parmak, Tarak, Bereket, Yılan Tarağı (Şahmari), Yıldız, Su Yolu, Kuş, Pıtrak, Göz, Nazar ve Muska motifleri kullanıldı.

Serginin açılışına İnternational Maarif Schools Arnavutluk Koordinatörü Fatih Cankurt, İnternational Maarif Schools New York Üniversitesi koordinatörü Prof. Dr. İsmail Kocayusufoğlu, İşkodra halkı ve basın mensupları katıldı.

İşkodra Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Zafer Kıyıcı yaptığı konuşmada; “Kilim, üretildiği, yapıldığı dönemin duygularını, anılarını, değerlerini yansıtıyor. Kilimdeki motifler, materyaller ve kullanışlı biçimleri kişilerin, toplumların ortak özelliklerini yansıtıyor. Arnavutluk ve Türk kültürlerinin birbirine ne kadar yakın olduğunu kilim sanatında da görebiliriz” dedi.

İnternational Maarif Scholls Arnavutluk Koordinatörü Fatih Cankurt konuşmasında; “Bütün dünyada kendisine güven duyulan bir eğitim markası olma yolunda hızla ilerliyoruz. Pek çok ülkede kardeş okullarımız var. Bu büyük eğitim ağının bize kazandırmış olduğu tüm tecrübeleri ve birikimimizi Arnavutluk’a da getiriyoruz. Türkiye Maarif Vakfının bugün 30 ülkede 156 okulu vardır. İnşallah ilerleyen zamanlarda Vakfımız İşkodra’ da bir okul açacaktır” dedi.

Kilim zanaatkârı ve serginin sahibi Nebije Qotaj ise; “Kilim dokuma geleneğini kaybetmeme isteği ve ısrarı beni Zogaj köyünde bulunan kadınların öğretmeni yaptı. Onlara bu sanatın püf noktalarını öğretmek benim için çok büyük bir tutku. Kilim dokuma sanatının her zaman hizmetkârıyım. Bu sanatı tanıtma ve sergileme fırsatını sundukları için İşkodra Yunus Emre Enstitüsüne teşekkür ederim” dedi.

Sergi, 14 Aralık 2018 tarihine kadar İşkodralı sanatseverlerin beğenisine sunuldu.