"Geçmişten Günümüze Arnavutluk-Türkiye İlişkileri" Sempozyumu İşkodra’da Gerçekleştirildi

Yazıcı-dostu sürüm

İşkodra Yunus Emre Enstitüsünde 1 Kasım 2018 tarihinde “Geçmişten Günümüze Arnavutluk-Türkiye İlişkileri” konulu bir sempozyum düzenlendi.

Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Tiran Büyükelçiliği, İşkodra Luigj Gurakuqi Üniversitesi, Arnavutluk-Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası (ATTSO), İnternational Maarif Schools ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Arşivleri Başkanlığı’nın iş birliği ile İşkodra Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen program, İşkodra Vali Yardımcısı Felek KASEMİ’nin, İşkodra Belediyesi Meclis Başkanı Xhemal BUSHATI’nin, İşkodra Belediyesi Turizm Dairesi Müdürü Gentian MEMA’nın, akademisyenlerin, öğrencilerin ve İşkodralıların yoğun katılımıyla gerçekleşti.

Enstitü Müdürü Zafer Kıyıcı açış konuşmasında; “İki ülke arasındaki yakın iletişim ve iş birliği, Arnavutluk halkının Türkiye’ ye ve Türkçeye ilgi duymasını sağlamaktadır. Tarihi ilişkilerimiz sonucunda Arnavutça’ da 3 binden fazla Türkçe kelime bulunmaktadır. Enstitümüz Türkiye’nin medeniyet birikimini, dilini, kültürünü ve sanatını tanıtmak, Türkiye’nin kültürel diplomasi vizyonuna katkıda bulunmak için çalışmaktadır. Bu çerçevede Arnavut eğitiminin, kültürünün ve biliminin önemli merkezini oluşturan İşkodra Luigj Gurakugi Üniversitesi ile Türkçenin üniversitenin tüm fakültelerinde seçmeli ders olarak okutulmasına iş birliği protokolü imzalamıştır. İşkodra Üniversitesi Ekonomi Fakültesi ile olan iş birliğinden dolayı çok memnunuz. Bu iş birliklerin artarak devam etmesini temenni ediyorum” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Tiran Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğini temsilen konuşan Erinda Zhupanı, konuşmasında Arnavutluk-Türkiye ekonomik ve ticari ilişkileri ve yatırım potansiyel alanlarına değindi. Türkiye ve Arnavutluk arasında ekonomi, finans ve ticarete dayalı ikili ilişkilerinin parlak bir geleceğe sahip olduğunu ifade etti.

İşkodra Luigj Gurakugi (Üniversitesinden) Prof. Dr. Bajman Xhafa konuşmasında; Arnavutluk için Türkiye ile olan ilişkilerin hayati öneme sahip olduğuna dikkat çekerek, Osmanlı yönetimini kapsayan 450 yıllık dönemin doğru anlaşılması bakımından yaptıkları çalışmalardan bahsetti.

Arnavutluk-Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası (ATTSO) Genel Sekreteri Erinda Zhupanı, konuşmasında ATTSO’ nun gerçekleştiği faaliyetleri ve Arnavutluk-Türkiye ekonomik ilişkilerinin gelişmesindeki rolünü anlattı. ATTSO’ nun iki ülke firmalarının iş birliği yapmasına, bilgi alışverişinin desteklenmesine ve daha ileriye götürülmesine katkı sağladığını söyledi.

İşkodra Luigj Gurakuqi (Üniversitesinden) Dr. Ylvije Kraja, Türkiye’ nin, Arnavutluk’un stratejik bir ortağı olduğuna vurgu yaparak, Arnavutluk ekonomisine katkıda bulunduğunu ve ülkenin ekonomik kalkınmasında olumlu bir faktör olduğunu belirtti.

İşkodra Şeyh Şamia Medresesinde koordinatör olan Elona Sytarı, Arnavutluk-Türkiye ilişkilerinde Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) rolüne değindi. Türkiye’nin Arnavutluk’u Balkanlarda kalıcı barış ve istikrarın tesisinde stratejik öneme sahip bir ülke olarak gördüğünü ve TİKA’ nın Arnavutluk’ta yaklaşık 430 proje gerçekleştirip 85 milyon dolar yatırım yaptığını belirtti.

Konuşmaların ardından “Osmanlı Arşiv Belgelerinde İşkodra” sergisi gezildi. İşkodra Ekonomi Fakültesi Dekanın Prof. As. Dr. Belarta Dragusha’ ya hediye takdimi yapılmasının ardından sempozyum sona erdi.