İşkodra’da “18 Mart Şehitleri Anma Günü” Programı Düzenlendi

Yazıcı-dostu sürüm

İşkodra Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Türkiye'nin Tiran Büyükelçiliği himayesinde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. yıl dönümü dolayısıyla program düzenlendi.

Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, İşkodra YEE Müdürü Zafer Kıyıcı, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile yerel yönetim temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen program kapsamında İşkodra müdafisi Hasan Rıza Paşa'nın anıtına çelenk bırakıldı.

Saygı duruşunda bulunulduktan sonra İstiklal Marşı ve Arnavutluk Milli Marşlarının okunduğu programda, İşkodra YEE öğrencilerinden Rais Muhaj günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaparken diğer bir başka öğrenci Blerta Mlloja ise Mehmet Akif Ersoy’un “Çanakkale Şehitleri” adlı şiirini seslendirdi.

“Vatanı, milleti ve kutsal değerleri için şehit düşenler ölmez.”

İşkodra YEE’de devam eden programda konuşan Büyükelçi Yörük, mazisi kahramanlık ve fedakârlık destanlarıyla dolu Türk milletinin vatan toprakları uğruna şehit verdiği evlatlarını anmak ve minnet duygularını ifade etmekten büyük gurur duyduğunu söyledi. Vatanı, milleti ve kutsal değerleri için şehit düşenlerin ölmediklerini, onların en yüksek mertebede yer aldıklarını dile getiren Yörük, şöyle devam etti: "1877-1878 savaşlarında, Balkan harplerinde, Çanakkale savaşlarında şehit düşen Debreli Murtaza'nın, Delvinalı Rasim'in, Tepedelenli Necip'in, Elbasanlı Musa'nın, İşkodralı Mustafa'nın, Yanyalı Ali Şevki'nin, Tiranlı Mahmud'un, Göriceli Hüseyin'in ve İşkodra'yı bağrına basan ve İşkodralıların kalbine defnedilen Hasan Rıza Paşa'nın ve ismini zikredemediğim tüm kahraman şehitlerimizin ruhları şad, mekânları cennet olsun."

18 Mart Şehitleri Anma Günü münasebetiyle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşları ve tüm aziz şehitleri minnetle andıklarını kaydeden Yörük, milli şair Mehmet Akif Ersoy'un "Çanakkale Şehitlerine" isimli eserine atıfta bulunarak sonlandırdığı konuşmasında, yakın geçmişte ve günümüzde yaşanan terör eylemlerinde hayatlarını kaybeden diplomat, asker ve polislerimizin fedakârlık ve kahramanlıkları ile destan yazdıklarını dile getirdi.

“Kefensiz yatan evlatlarımızı unutmayacağız.”

İşkodra YEE Müdürü Kıyıcı da Türk ulusunun tarihinde en kanlı çarpışmalarından birine sahne olan Çanakkale’nin binlerce vatan evladının gömüldüğü kutsal topraklar olduğunu hatırlatarak, "Çanakkale Zaferi, vatanı, bayrağı, milleti, dini ve devleti için canını feda eden şehitlerin destanıdır. Vatan topraklarını bize kutsal kılan Türk askeri, katıldığı her savaşta milletimizin bağımsız ve egemen karakterini ortaya koymuştur." şeklinde konuştu. Türk milleti olarak kefensiz yatan evlatları unutmayacaklarını dile getiren Kıyıcı, onlara bırakılan emanetleri koruyarak yaşatmak için gayret sarf edeceklerini vurguladı.

Yakınları Çanakkale’de şehit olan Arnavut ailelerin de duygularını paylaştığı ve şehitler anısına Kuran-ı Kerim okunarak dualar edildiği program, Başbakanlık Devlet Arşivleri'nden temin edilen fotoğraf ve dokümanların yer aldığı "Çanakkale 1915" sergisinin açılışı ile son buldu.